>

Manakah Dodot ? Bunga ?





Assalammualaikum semua .. maaf laa.. inda rajin udah update blog ain ni .. busy .. sekarang udah jadi Ustazah .. Alhamdulillah .. jadi update pun tgk masa yang sesuai .. Apapun.. hari ain ada ceta mau kongsi .. tengok tajuk ain balik .. Faham inda ?? Kira kucing ain juga laa.. tapi inda membesar dgn ain .. macam ni ceritanya, ain tinggal sekarang tmpat maci .. jadi banyak kucing .. semua ada nama ..

  •              Dodot ( Bapa )
  •      Comot ( Mama)
  •      Ocu (Betina)
  •      Bara (Betina)
  •      Bere (Jantan)
  •      No name ( Nama dia jgn silap .. hehe )
  •      Kinchan or Ocan (Jantan)
  •      Labu (Jantan)
  •      Bunga (Betina)
  •    Kijang (Betina)
  •              Opah (Betina)
  •              Kodel ( Anak Ocu, dia ja cucu dodot n Comot) hehe.


Comel kan nama dorang suma ?? hehe.. best banyak kucing ..dorg ada kandang sendiri .. ni kucing tempat ain tinggal .. Kucing ain sikit jer .. mau tau juga namanya kucing kesayangan ain ..

  •       Putih ( Big Mommy) tapi dah xda .. saja masukkan nama dy,
  •   Kicil
  •       Hitam
  •       Putih ( Yang sekarang ) ganti putih ain yang dulu ..
  •        Bubuk (Jantan) Paling 'Gauk' , 'Rangka'     
  •    Pikachu
  •        Kuntut        
  •       Panjang




Okay cerita ain sekarang ni .. kucing pat ain tinggal sekarang .. Mau tak sepa yang hilang .. Dodot dan Bunga .. Pada mulanya, Bunga dulu .. ermm =( .. sedihlaa walaupun Bunga agak pendiam sedikit .. kembar Kijang .. Bunga berbulu tiga, ( merah,hitam dan kuning) sama dengan Kijang. Hilang dari radar ... Mcm MH370.. Bunga hilang 21.April.2014 .. erm .. rindu dengan dia .. tpi Bunga ni penakut sgt .. ingat lagi ain bila ain pegang dia.. ekor dia 'karau' .. ketawa ain .. Tapi yang jejak Bunga, Dodot .. kiranya dodot ni paling tua .. umur dia udah 7tahun .. warna macam garfield .. comel kan? dapat bayangkan inda ? erm walaupun dodot berkurap .. tapi tetap sayang dia .. dy manja dengan ain .. tuan punya ain panggail Musu .. kira mak cik ain laa.. Dodot punya keistimewaan ialah Romantic Eye, ain kalau tgk dia.. aduii lemah .. dodot kalau minta makanan , dodot gunakan mata dy .. Confirm ain bagi .. hehe.. tapi.. sekarang ndatau ke mana dia.. Ain rindu dengan dia .. erm .. Mana dodot sekarang dodot hilang 30.April.2014 rabu minggu ni ... walaupun dodot bukan kucing ain, tapi ain anggap dy kucing ain .. kalau ingat balik gelagat dodot .. erm .. mau teketawa, sedih nangis pn ada .. ain ni tak pengeli kucing yang berkurap .. ain suka baikki kucing .. C kecik ain pn berkurap .. tapi sekarang okay dah .. mau tau tips2 untuk hilangkan kurap kucing .. senang ja.. in shaa Allah mujarab ..

  •             Minyak Gamat
  •             Minyak ikan goreng .. maksudnya, minyak lepas kita goreng ikan tu 


Apa2pun, kita doakan dodot pulang yaa .. Amin .. Ain sayangkan kucing .. kita jgn jahat2 dengan kucing ea .. kalau kita x suka kucing sekalipn, jgnlah sampai x bg makan ..jgn sampai pukul kucing BERDOSA .. nanti lagi ain sambung cerita k .. tambah entry baru .. mudah2han Dodot n Bunga balik .. kalau masih hidup.. kalau tidak .. =( .. indapalaa.. bersangka baik saja kita.. Okay semua.. wasalam ..

  1. Gauk - Nakal
  2. Rangka -Kuat makan
  3. karau - contoh, ekor dia ke atas .. x bergerak .. 






Tanda - Tanda Kiamat

Selamat pagi sumaa.. Udh sarapan?? hee.. Okay hari ni ain mau kongsi tanda-tanda kiamat.. kita tahu kan, hari kiamat menghampiri kita.. banyak dah berlaku fenomena alam.. banjir, gempa bumi.. sama2 la kita tingkat kan amal ibadah kitaa.. bukan ain jaa ,, kita semua.. okay.. ain nak kongsikan ap yg ain dgr cramah kat tv  tdi..
Antara tanda-tanda kiamat ialah.. ada 2 kategori Ulama.. Antara nyaa
Ulama Akhirat       Ulama Dunia
Mari kita kupas satu persatu, okay.. Ulama Akhirat, Ulama Akhirat seperti kita tau laa.. Ulama yg lebih mengejar ukhrawi daripada duniawi.. AllahHuakbar.. Ini la yg kita mau.. kita memerlukan para alim ulama sebagai motivasi untuk kita lebih dengan Allah Taala.. Selain itu, ulama Akhirat tidak mementingkan nama semata-mata.. Malah menyampaikan ilmu dengan berkesan dan berhikmah.. ini yg kita mahu.. Ulama yang menyampaikan ilmu kerana Allah.. dan mengutamakan akhirat.. Dan tidak la semata-mata kerana dunia yg fana ini..
Ulama Dunia.. senang sgt mau kenal .. ulama ini lebih mementingkan duniawi berbanding ukhrawi.. msyaAllah.. setiap ilmu yg di smpaikan, tidak memberi apa-apa kesan kepada kitaa.. Dan ulama dunia lebih mementingkan nama dan suka d sanjung-sanjung.. Akibatnyaa, umat islam menjadi cetek pemikiran, dan mgangap para alim ulama ini tidak wajar di ikut..

Inikah yang kita mahu?? Tak nak kan??

Sama-sama kita tingkatkan amal kita yaa..


Muhasabah Diri


Dalam kembara remajaku ini,
Aku pendusta yang nyata andai ku katakan,
Perjalananku ini tak pernah diuji,
Jiwa dan hati sentiasa bebas dari bisikan kenistaan.
Tapi sampai bila harus aku berterusan begini?
Terus bernafas dalam kepuasan nafsu remajaku,
Terus tegar menghirup manisnya maksiat yang menipu,
Yang mengheret aku untuk lebih jauh dari penciptaku.
Aku terus leka dan selesa dibuai hidupku,
Sedangkan zina , buang bayi dan keruntukan akhlak remaja,
Sudah menjadi hidangan wajib di dada dada akhbar.
Kepada siapa harusku tudingkan jari untuk bertanggungjawab?
Syukur pada Rabbi,
Kini baru kusedar,
Aku sebenarnya sudah lama terlena dalam mimpi yang melekakan,
Nyenyak didodoi dalam zon selesa ciptaan orientalis
Hingga aku langsung tak hiraukan kebejatan generasiku.
Ayuh sahabat-sahabatku keluar dari kepompong kealpaan,
Dunia yang tenat ini perlukan kita untuk digegarkan,
Agar syabab harapan umat tidak terus melayu.





Dunia Ain berwajah Baru

Ain yang Melating

Hye sumaa..... maaf laa... ain ni bru mncul dlm Dunia Blogger ni.. msti kgkwan suma mnanti2kan crita baru kan?? hehe.. atau ain ja yang perasan.. hue.. terlampau busy la kawan..❀‿❀  
Kgkwan ain ni suma okay ka? sihat ka?.. hehe.. ni pun ain saja mau luangkan masa bersama 
Dunia Ain ni.. rindulaa.. lagi pun, blog ain ni MUKA BARU dah,, kiut dah.. mcm ni (。◕‿◕。)..
kiut tak?? Untuk pengetahuan sumaa, ain masuk form 6..xtau la kenapaa...tapi dah dekat exam dah.. Org tgh study , ain update kat blog plak..ain2.. dah stdy laa syariah... Ain ambk kelas Usuluddin. Agama laa bgitu.. ada Syariah , Pengajian Am, Muet, Bahasa Arab.
tu la subjek2 ain. Sikit kan?? jgn pandang sebelah mata (゚▽^*)   .. Bnyak sgt crita yg ain mau kongsikan gan kamu suma.. hehe.. banyak sgt.. mau kongsi ilmu dengan kamu suma..walau apapun, yang nak PMR , SPM, STPM tu termasuk ain... exam bulan depan..jgn lupa stdy yaa.. <【☯】‿【☯】>.. kasi gempak gitu.. ala ain ni pandai ja cakap..
in shaa Allah..dicubaa... jgn lupa komen jee... cbox wit ain ka,, apa2 jaa... 


Ain rindu gan blog ain ni..tu laa.. k laa.. t lg kita borak yaa... XOXO OPET..




Hak Milik Terpelihara ^_^ dijaga Milik Ain